Dit evenement kost €10,- p.p. Voor studenten geldt een gereduceerd tarief van €5,-. Binnen een week na de inschrijving ontvangt u de factuur.
Wat laat je liggen wanneer je China’s ondernemingsmogelijkheden niet op de juiste waarde inschat? Laat je je meeslepen door negatieve geluiden? Is dat wijs? Wat is er eigenlijk precies aan de hand? Wat speelt er? Waar moet rekening mee gehouden worden wanneer je in China onderneemt of overweegt te ondernemen?
Op 10 oktober 2022 om 17:00 zal weer een nieuwe editie van het China Café plaatsvinden in Shandong Cocktails in Den Haag. In deze editie zal Albert van Pabst van SDS Ventures en Roland Brouwer van BIPO Service aansluiten.
Moeilijker en complexer
Het ondernemersklimaat in China is lastiger geworden. De draconische lockdowns hebben de sentimenten over investeringsstrategieën van bedrijven negatief beïnvloed. En dat geldt ook voor de haperende goederenstromen en stijgende materiaalkosten. Daarnaast wordt er binnen bestuurskamers steeds meer rekening gehouden met scenario’s die reputatieschade opleveren vanwege associatie met Xinjiang, de dreiging rond een conflict met Taiwan, de gebeurtenissen in Hong Kong en de huidige geopolitieke spanningen en krachtmetingen.
Onderbuik en realiteit
Met hun Business Confidence Survey uit juni 2022 bevestigt de EU-China Kamer van Koophandel dat Europese ondernemers het afgelopen jaar als problematisch hebben beschouwd. Van de respondenten overweegt 23% hun investeringsstrategie aan te passen, met eventueel een verhuizing uit China. En tegelijkertijd, terwijl ondernemers aangeven dat de sfeer sterk verpolitiseerd is, houden de meesten de lange termijn voor ogen. China’s markt- en productiepotentie is nu eenmaal te groot. Met andere woorden: ondanks de negatieve geluiden over zakendoen in China, lijkt de werkelijkheid toch iets genuanceerder te liggen.
Verwachtingen en strategieën aanpassen aan China’s realiteit
Ofschoon expats het land verlaten, vertrekken hun bedrijven niet noodzakelijkerwijs. Volgens een recent artikel (18-8) in de Financial Times blijven de meeste overzeese bedrijven China zelfs als hun primaire basis voor de productie van hun goederen zien, terwijl zij daarnaast alternatieve uitvalsbases optuigen in Zuidoost-Azië. Voor het geval!
In dit China Café praten wij met open vizier over de mogelijkheden, de kansen en de beperkingen die China mét en na Covid biedt. En, speculeren we over wat het 20ste Partijcongres van dit najaar voor het bedrijfsleven in petto heeft.
Albert van Pabst
Albert van Pabst is ondernemer in procestechnologie voor de energietransitiesector en momenteel CEO van SDS Separation Technology. Daarvoor werkte hij in investment banking en als diplomaat voor het ministerie van Buitenlandse Zaken van 2004 – 2011. Hij woonde 13 jaar met zijn gezin in China en richtte er SDS op in 2011. Vanuit SDS is hij mede-oprichter van en bouwde aan o.a. 3 Sino-foreign technologieventures. Daarnaast heeft Albert in verschillende sectoren grote Europese bedrijven geadviseerd over hun Chinese marktbenadering.
Albert is afgestudeerd aan de Universiteit Utrecht en de University of Pennsylvania Law School, waar hij de Nederlandse graad in burgerlijk recht en common law (LL.M) heeft behaald, met als specialisatie ondernemings- en energierecht. Vervolgens werkte hij 4 jaar in investment banking bij UBS Warburg (algemene M&A afdeling) en Fortis Mees Pierson CFCM waar hij werkte aan verschillende complexe transacties in uitgeverij, energie en bouw. Albert behaalde van 2008 – 2010 een dual executive MBA-graad aan Tsinghua en INSEAD.
Roland Brouwer
Roland Brouwer is Regional Director Corporate & International Relations bij BIPO Service. Daarvoor heeft hij gewerkt als Executive Director bij het Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA), en was hij consul voor industriële zaken bij het Nederlandse consulaat in Shanghai. Daarnaast was hij hoofdvertegenwoordiger bij Nederlandse handelskantoren in Wuhan, Jinan en Qingdao. Roland heeft Chinees, Chinese cultuur en Chinese geschiedenis gestudeerd aan het Wenzao Ursuline College of Languages in Kaohsiung (Taiwan), en heeft een MBA van de Rotterdam Business School.