Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen in Azië: Casussen van Beleid en Uitvoering in de Textiel- en Bouwsector

Photograph: Guy Freeman. Creative Commons.

In 2017 publiceerde de Global Slavery Index een rapport waarin stond dat werkomgevingen in Azië verantwoordelijk zijn voor 2/3 van de wereldwijde slavernij en mensenhandel. Dit aantal is niet alleen problematisch op zichzelf, deze omstandigheden leiden ook tot andere arbeidsproblemen zoals onvoldoende werkveiligheid en onderbetaling.

Om ervoor te zorgen dat erbarmelijke omstandigheden op de werkvloer worden bestreden, en dat internationale verdragen worden gerespecteerd, is een zogeheten Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) beleid bij veel bedrijven in het leven geroepen. Dit beleid is volledig vrijwillig, en varieert dan per bedrijf dan ook sterk in detail, lengte en focus.

DOEL

Het doel van dit project is om de werking van MVO in ketenaansprakelijkheid in Azië te onderzoeken. Dit onderzoek zal case studies gebruiken om de huidige staat van MVO in Azië in kaart te brengen – zowel best-practices als tekortkomingen – en zal proberen aan te tonen wat er nodig is voor effectievere MVO in de regio.
Het project, een samenwerking tussen het LeidenAsiaCentre en Mondiaal FNV, zal zich richten op het beleid van rechtstreekse leveranciers/fabrikanten (first tier), en waar mogelijk op tweederangs leveranciers/fabrikanten. Mondiaal FNV is niet alleen expert op het gebied van MVO reglementen en beleid, het heeft ook onderzoekers en monitors in Azië in dienst, hetgeen zorgt dat het onderzoek kan profiteren van een hands-on aanpak en solide bronmateriaal.

PIJLERS

Om de reikwijdte van het project te verkleinen zal het onderzoek zich richten op twee casussen. In dit geval zullen het casussen zijn uit sectoren die bekend staan om arbeidsschendingen: de textielindustrie en de bouwindustrie.
1. MVO en ketenaansprakelijkheid in regionale projecten in Zuid Azië gefinancierd door de Asian Development Bank, de Asia Infrastructure and Investment Bank en de Wereldbank
Deze casus onderzoekt bouwprojecten in Zuid Azië die zijn gefinancierd door een van de drie bovengenoemde banken, met een specifieke focus op projecten die worden uitgevoerd door Japanse, Chinese of Zuid Koreaanse bedrijven. Oost-Aziatische aanwezigheid in Zuid-Azië is enorm, dus projecten uitgevoerd door Oost-Aziatische bedrijven zullen een van de belangrijkste voorwaarden zijn bij het kiezen van projecten voor deze pijler, omdat dit vaak ook de grootste projecten zijn.
2. MVO en ketenaansprakelijkheid: Noord Koreaans-vervaardigde stoffen en kleding in binnen- en buitenland
De tweede pijler is een duidelijke afgebakende case study, die ingaat op de product keten van kleding en textiel gemaakt door Noord Koreanen, vaak verkocht als “Made in China”. Deze stoffen worden zowel in Noord Korea, als door Noord Koreanen in Chinese fabrieken gemaakt. Deze pijler zal MVO onderzoeken, in het bijzonder het voldoen aan internationale mensenrechtenverplichtingen zoals uiteengezet in de OESO-richtlijnen voor multinationals en de VN Richtlijnen.

Beide pijlers zullen gedurende de duur van het project expert meetings organiseren, met een gedeelde open conferentie aan het einde om de bevindingen en implicaties te bespreken.

PROJECTDUUR

Januari 2018 tot Maart 2019

ONDERZOEKERS

Prof. dr. Remco E. Breuker (P.I.)
Imke B.L.H. van Gardingen (Projectcoördinator)
Rosa Brandse
Michael Lee
Antoine Duval
Marieke Meurs
Shannon Stewart
Shirley Lee

PARTNERS

Dit project wordt uitgevoerd in samenwerking met Mondiaal FNV en het Asser Instituut, lees meer over hun werkzaamheden op hun websites hieronder.