Loading Events

Door de groeiende handel tussen China en Nederland nemen de zorgen over Chinese invloed op onze maatschappij toe. Hoogleraar Frank Pieke deed voor het LeidenAsiaCentre onderzoek naar de invloed van China op Chinese-Nederlanders, Chinese organisaties en bedrijven in Nederland. Zijn conclusie: houd het bij acties op basis van feiten en waarneembare zaken, in plaats van op basis van suggestieve verdenkingen. Wanneer is de invloed van China écht gevaarlijk en wanneer wordt deze overdreven?

Tijdens dit evenement ontleden we de beïnvloeding van China op Nederlandse organisaties en bedrijven en op Chinese-Nederlanders. Samen met het bedrijfsleven, overheidsinstanties en onderzoekers bespreken we welke buitenlandse invloeden acceptabel zijn en welke ondermijnend. Hoe kunnen we ongewenste inmenging buiten de deur houden?

Uit het onderzoek van Pieke blijkt dat de gewone Chinese bevolking in Nederland weinig voelt van directe inmenging van de Chinese autoriteiten. Maar de ‘zachte dreiging’ (zelfcensuur over gevoelige kwesties bij veel Chinese Nederlanders) is reden tot zorgen.

Dit evenement organiseren we in samenwerking met De Balie. Registratie kan door hier te klikken.

Title

Go to Top