Loading Events

[:nl]

Op dinsdag 18 oktober is Prof. dr. Frank Pieke gastspreker bij het maandelijkse China Café, georganiseerd door ‘Guanxi, het China kennisnetwerk’. Tijdens dit café vertelt Frank Pieke over zijn boek “China, een gids voor de 21e eeuw” dat in september uitkomt. Frank Pieke is hoogleraar Modern China Studies aan de Universiteit van Leiden en uitvoerend directeur van het LeidenAsiaCentre.

Tijdens het China Café op 18 oktober 2016 zal Frank Pieke ingaan op zijn boek. Voor deze gelegenheid is het café daarom niet op de gebruikelijke donderdag, maar eenmalig op dinsdag. De spreker is dan net terug uit China, waar hij de week ervoor een plenaire vergadering van de Communistische Partij zal bijwonen. Frank Pieke neemt het laatste nieuws mee terug naar Nederland en het café.

Over China, een gids voor de 21e eeuw

“China, een gids voor de 21e eeuw”

Het hedendaagse China oogt tegelijkertijd vreemd en bekend. De Chinese samenleving creëert vormen van ondernemerschap, sociale organisatie en bestuur die herkenbaar Chinees en tegelijkertijd algemeen voor de moderne wereld zijn. Pieke past in dit boek een unieke, op China gerichte benadering toe, in plaats van uit te gaan van de traditionele westerse vooronderstellingen, wensen of angsten.

Elk hoofdstuk begint met een vraag over China en toont aan dat dergelijke vragen gebaseerd zijn op een miskenning van wat China is. Het boek stelt dat China is uitgegroeid tot een unieke neosocialistische samenleving die aspecten van staatssocialisme, neoliberaal bestuur, kapitalisme en snelle mondialisering in zich verenigt. Een beter begrip van deze samenleving helpt ons niet alleen China beter te verklaren, maar gaat ook voorbij oude conceptuele tweedelingen tussen ‘West’ en ‘Oost’, zoals die tussen ontwikkelde en zich ontwikkelende maatschappijen, traditie en moderniteit, democratie en dictatuur en kapitalisme en socialisme (uitgave Amsterdam University Press). Er is gelegenheid dit boek na afloop aan te schaffen en gesigneerd mee terug te nemen (€24,95).

Registratie

Aanmelden kan via de website van Guanxi.

Kosten

Toegang voor niet-leden is €10 pp, leden hebben gratis entree.

 [:]

Title

Go to Top