[:nl]Terugkijken – Onze kijk op China: Tijd voor een reality check?[:en]Terugkijken – Onze kijk op China: Tijd voor een reality check? (Dutch)[:]

Dinsdag 15 december organiseerde het LeidenAsiaCentre een interactieve online discussie over de huidige Nederlandse blik op China. Is die nog wel van deze tijd? Aanleiding was de publicatie van het boek van Dr. Frans-Paul van der Putten (Clingendael China Centre) “De wederopstanding van China”, waarin hij beschrijft hoe China’s relatie met grote mogendheden zich historisch heeft ontwikkeld, hoe dit China’s huidige status als wereldmacht heeft gevormd, en wat dit betekent voor Europa en de Chinees-Amerikaanse betrekkingen. De volledige videoregistratie van dit online evenement kunt u hieronder terugkijken:

Tijdens dit evenement traden professor Frank Pieke (Universiteit Leiden/LeidenAsiacentre) en Dr. Vincent Chang (Universiteit Leiden/LeidenAsiacentre) samen met de auteur en het online publiek in discussie over de vraag in hoeverre de wederopstanding van China, die het land tot een hypermoderne wereldmacht heeft gemaakt, een nieuwe benadering vanuit Nederland vereist.

Lange tijd heeft de Nederlandse politiek en samenleving vastgehouden aan het idee dat China nog een lange weg te gaan had voordat het een daadwerkelijke wereldmacht zou worden. Daarbij gingen we er bovendien vanuit dat China uiteindelijk politiek en economisch steeds meer op ons zou gaan lijken en de Westerse wereldorde zou respecteren. Zijn deze ideeën en verwachtingen nog wel van deze tijd? En waar zou een eventuele reality check uit moeten bestaan?

Sprekers:
Frans-Paul van der Putten (Clingendael China Centre)
Frank Pieke (Universiteit Leiden/LeidenAsiacentre)
Vincent Chang (Universiteit Leiden/LeidenAsiacentre)

Moderator:
Lily Sprangers (LeidenAsiaCentre)

Want to share? Choose Your Platform!

Published On: December, 2020