Slaven van het Systeem: Onderzoek naar Noord-Koreaanse dwangarbeid in de EU

In de Europese Unie (Tsjechië, Polen, Nederland, Malta en andere EU-landen) werken duizenden Noord-Koreaanse arbeiders. Zij maken deel uit van de minstens vijftigduizend Noord-Koreaanse arbeiders die als de facto slaven zijn uitgezonden door de Democratische Volksrepubliek Korea, beter bekend als Noord-Korea.

Dat het de facto om dwangarbeid gaat, lijdt weinig twijfel. Degenen die zelf voor uitzending lijken te kiezen, doen dat onder mentale en fysieke dwang, en omdat er geen andere keuze is (ondervoeding en verhongering is een dagelijkse werkelijkheid). 70 tot 100 procent van wat deze arbeiders in het buitenland verdienen vloeit rechtstreeks terug in de staatskas in Pyongyang. Bij weigering of poging te ontsnappen volgen harde straffen, ook voor de in Noord-Korea achtergebleven familie. De gewerkte uren overtreden de wetten en verdragen van de EU, de individuele arbeider heeft geen zeggenschap over zijn eigen lichaam en de werkomstandigheden zijn erbarmelijk. Er zijn geen individuele contracten; voor DPRK arbeiders in het buitenland is er geen mogelijkheid tot verhaal, geen beroep en geen uitweg uit deze situatie.

Dat deze vorm van gereguleerde slavernij kan bestaan, en zelfs groeiende is, komt omdat de gehele onderneming wordt gepresenteerd onder het mom van legale overeenkomsten. De uitzendende organisatie is tenslotte een staat, de internationaal erkende staat van de Democratische Volksrepubliek Korea (DPRK). Tegelijkertijd bieden EU-lidstaten de DPRK een platform om financieel gewin te behalen met de exploitatie van haar eigen burgers als moderne slaven, vermomd als legitieme zakelijke transacties.

DOEL

Het project dat door het LeidenAsiaCentre werd uitgevoerd is onderdeel van een groter overkoepelende inspanning om deze vorm van gereguleerde slavernij in de EU, op basis van EU arbeidsrecht een halt toe te roepen. Dit overkoepelende project bestaat uit twee fases, waarbij het LeidenAsiaCentre de eerste fase voor zijn rekening nam.

Lees meer op de projectwebsite: Slaves to the System: Researching North Korean Forced Labor in the EU

Eerste fase, uitgevoerd door LeidenAsiaCentre

Een uitputtende en veelzijdige wetenschappelijke analyse van de kwantitatieve en kwalitatieve aspecten van Noord-Koreaanse overzeese arbeid, in (met name) de Europese Unie, en de wijze waarop deze exportarbeid (en de economische vruchten ervan) structureel is verbonden met het functioneren van de Democratische Volksrepubliek Korea.

METHODE

Het onderzoek zal uitgevoerd worden door een multidisciplinair team van experts op het gebied van Noord-Korea en de Noord-Koreaanse diaspora, internationaal arbeidsrecht, EU recht, staatsaansprakelijkheid, mensenrechten en de veiligheid van voormalige Noord-Koreaanse arbeiders en ambtenaren van het systeem in ballingschap. De standpunten van de ballingen ten aanzien van het onderwerp zijn in onderzoek tot nog toe onderbelicht gebleven (behalve als relatief ondubbelzinnige data).

Het project bevindt zich begin 2016 nog in de opstartfase. Het zal zich daarom allereerst richten op het ontwikkelen van een accuraat beeld van de huidige context waarin de exploitatie van overzeese arbeid door de DPRK plaatsvindt, zodat de vervolgactiviteiten op een gedegen analyse gebaseerd zijn. Daarnaast zijn de inspanningen in deze fase van het project met name gericht op het betrekken van nieuwe (internationale) onderzoekspartners. Het interviewen van Noord-Koreaanse ballingen vindt plaats in Zuid-Korea en verschillende EU-landen.

PROJECTDUUR

November 2015 tot November 2016

BETROKKEN ONDERZOEKERS

Jan Jin-Sung
Klara Boonstra
Imke van Gardingen
Kim Kwang-Chol

PARTNERS

Centre for Korean Studies, Universiteit Leiden, European Alliance for Human Rights in North Korea (EAHRNK), New Focus.

GERELATEERD

Statement from EU-Trade Union regarding North-Korean workers
Zie ook het vervolgproject: People for Profit: North Korean Forced Labour on a Global Scale