[:nl]Publiekspresentatie: Arbeidsuitbuiting in het buitenland – en de link met Nederland[:]

[:nl]In hoeverre profiteren bedrijven en financiële instellingen van arbeidsuitbuiting in het buitenland? En zijn hier ook Nederlandse bedrijven bij betrokken? Het LeidenAsiaCentre en de Mondiaal FNV presenteren op 2 april hun gezamenlijke onderzoek hiernaar.

Het onderzoek toont aan dat bedrijven zelf opgelegde normen rond Corporate Social Responsibility schenden. De onderzoekers selecteerden twee concrete case studies met Nederlandse banden. In beide gevallen is er sprake van arbeidsuitbuiting.

In Pakistan worden arbeiders uitgebuit bij de aanleg van snelwegen die onderdeel zijn van het Chinese Belt and Road Initiative. Deze snelwegen worden mede gefinancierd met geld uit Nederland. Ook is er sprake van Nederlandse betrokkenheid bij Noord-Koreaanse dwangarbeid. Nederlandse bedrijven verkopen kleding die deels is vervaardigd door Noord-Koreaanse dwangarbeiders.

In Nieuwspoort worden beide case studies toegelicht en vindt er een panelgesprek met verschillende betrokkenen. Eerder toonde dit onderzoeksteam aan dat Nederlandse schepen zijn vervaardigd met Noord Koreaanse dwangarbeid, op grond waarvan nu een strafrechtelijk vooronderzoek in Nederland loopt.

Praktische informatie
Inloop met koffie en thee: 13:00 uur
Programma: 13:30 – 14:30 uur
Toegang: gratis na aanmelding

Adres:
Nieuwspoort
Lange Poten 10, 2511 CL Den Haag

De aanmeldingen van deze presentatie gaan via nieuwspoort.

Klik hier om u aan te melden[:]

Want to share? Choose Your Platform!

Published On: March, 2019