Noord-Koreaanse arbeider doet aangifte tegen Nederlandse scheepsbouwer

Begin november 2018 heeft een Noord-Koreaanse arbeider aangifte gedaan tegen een Nederlandse scheepsbouwer, omdat het bedrijf geprofiteerd zou hebben van uitbuiting op een Poolse scheepswerf. De arbeider wordt vertegenwoordigd door het Nederlandse advocatenkantoor Prakken d’Oliveira.

Het is de eerste keer dat een Nederlands bedrijf wordt aangeklaagd voor uitbuiting in het buitenland. De Noord-Koreaanse arbeider maakte werkdagen van twaalf uur onder onveilige omstandigheden. Daarnaast kreeg de arbeider minder dan de helft van het salaris in vergelijking met Poolse arbeiders. Een groot gedeelte van zijn verdiende salaris ging naar het Noord-Koreaanse regime.

Onder leiding van Prof. Dr Remco Breuker heeft het projectteam ‘Slaves to the System’ van het LeidenAsiaCentre in juli 2016 en februari 2018 rapporten uitgebracht over overzeese dwangarbeid van Noord-Koreanen in onder andere Europa. In het onderzoek van februari werden Nederlandse scheepvaartbedrijven medeverantwoordelijk bevonden voor de slechte arbeidsomstandigheden waaronder de Noord-Koreanen voor hun bedrijf moesten werken.

Link rapporten:
People for Profit: North Korean labour on a global scale

Slaves to the System: North Korean forced labour in the EU: the Polish case

Link artikelen:
the Washington Post – North Korean files slavery complaint in Netherlands

NOS – Aangifte Noord-Koreaan tegen Nederlandse scheepsbouwer

Want to share? Choose Your Platform!

Published On: November, 2018