[:nl]

Zeven Noord-Koreaanse bannelingen, die allen hoge functies bekleedden binnen het regime, onthullen hoe het er werkelijk aan toe gaat aan de top. Dat doen zij op een conferentie van de Universiteit Leiden op 17 en 18 september.

Wanneer

26 Aug 2014

Waar

Universiteit Leiden

Propaganda of interpretatie
KIM JONG-UN MET ZIJN LEGER

Het is voor het eerst dat prominente vluchtelingen uit Noord-Korea zich op een conferentie uitspreken over de praktijken van deze totalitaire staat. Een aantal van hen is recentelijk gevlucht. Hoogleraar Koreastudies Remco Breuker wijst op het belang van hun verhaal: berichtgeving over Noord-Korea is meestal of propaganda van het Noord-Koreaanse regime of de interpretatie van journalisten en academici die geen toegang hebben tot de hoogste echelons van de staat.

Blik op beleid van binnenuit
JANG JIN-SUNG

Jang Jin-sung

Jang Jin-sung

Breuker: ‘De sprekers beschikken over unieke kennis, ervaringen en inzichten. Zij zorgen ervoor dat we Noord-Korea op een heel andere manier leren begrijpen want ze maakten deel uit van de top. Het is van groot belang om de gecompliceerde Noord-Koreaanse overheidsstructuren, instituten en hun beleid van binnenuit te begrijpen. Dan raden we niet langer, maar begrijpen we hoe de staat te werk gaat.’
Topambtenaar onder Kim Jong Il

Uit veiligheidsoverwegingen maakt de organisatie alleen de naam van spreker Jang-Jin-sung bekend. Deze dichter en voormalige topambtenaar bracht eerder dit jaar zijn spraakmakende memoires Dear Leader uit. Breuker werkt aan een Nederlandse vertaling van diens boek. Met een openbare lezing sluit Jang de conferentie op 18 september af. De gevluchte Noord-Koreaan behoorde tot de persoonlijke kring van Kim Jong Il, de vorige leider. Jang vertelt over de rol van kunst in het overeind houden van het totalitaire regime. Ook bespreekt hij de concentratiekampen in zijn vaderland.

Eindelijk serieuze aandacht voor bannelingen

Breuker hoopt dat de conferentie bijdraagt aan een beter begrip van Noord-Korea. ‘De Noord-Koreaanse staat lijkt maar twee soorten boodschappen uit te dragen: berichten spreken uiterst dreigende taal of zijn een pleidooi voor vrede en begrip. Buitenlandse deskundigen, die nauwelijks toegang tot het land hebben, interpreteren vervolgens deze boodschappen. Dit zijn meestal de enige stemmen die we horen spreken. In de hele berichtgeving wordt de stem van de gewone Noord-Koreanen niet of nauwelijks gehoord en aan de mening van Noord-Koreanen in ballingschap wordt weinig serieuze aandacht besteed. Deze conferentie brengt daar verandering in.’

Registratie en programma

Conferentie A State of Legitimacy: North Korean Voices in Exile 17-18 september

De conferentie is mede mogelijk gemaakt dankzij de steun van LIAS, MEARC, AMT en IIAS.