Over de grens

[:nl]

De Zuid-Koreaanse ambassadeur Jonghyun Choe (links) neemt het eerste exemplaar van ‘Over de Grens’ in ontvangst. In het midden Prof. Remco Breuker, rechts Prof. Jang Jin-sung.

Een meeslepend en inzicht gevend boek van een Noord-Koreaanse dissident vertaald in het Nederlands. Op 30 november 2015 werd in het academisch centrum Spui 25 in Amsterdam de Nederlandse vertaling gepresenteerd van ‘Over de Grens’ van Jang Jin-sung, Leids gasthoogleraar en een van de meest invloedrijke Noord-Koreaanse dissidenten. In dit boek beschrijft hij het unieke verhaal van zijn ontsnapping aan het Noord-Koreaanse regime. De vertaling is van de hand van Remco Breuker, hoogleraar Koreastudies aan de Universiteit Leiden en tevens Academisch Directeur van het LeidenAsiaCentre.

Geen eenvoudige vertaling

Hoogleraar Koreastudies Remco Breuker, tevens Academisch Directeur bij het LeidenAsiaCentre, vertaalde het boek vanuit het Koreaans. Dat was geen eenvoudige opgave, zo stelde hij bij zijn inleiding van de avond in Spui25. Breuker roemde de gelaagdheid van het boek. De lezer zou er goed aan doen de inhoud niet te reduceren tot één ding: niet alleen een reisverslag, niet alleen een handboek voor het ‘begrijpen’ van Noord-Korea en niet alleen een literair meesterwerk.

Emotionele dictatuur

In een tweegesprek tussen Jang en de Leidse Koreadeskundige Koen de Ceuster, dat op de boekpresentatie volgde, benadrukte Jang dat Noord-Korea niet alleen een fysieke dictatuur is maar vooral ook een emotionele en mentale dictatuur. Ook de denkwijze van de Noord-Koreaanse burger, met als belangrijkste element de heersercultus van de Grote Leider, wordt van bovenaf bepaald. De muur van leugens die het Noord-Koreaanse regime om de burgers heen bouwt, kan volgens hem al worden aangetast door een ‘kleine steen die de waarheid bevat’. Na zijn leven in Noord-Korea als propaganda-activist wil Jang nu vooral die waarheid vertellen in een vrije omgeving.

Indoctrinatie zit diep. Ook het effect van buitenlandse hulp kwam aan bod, zoals het World Food Program en Artsen Zonder Grenzen. Deze hulp wordt volgens Jang misbruikt door het Noord-Koreaanse regime voor het in stand houden van het eigen bestel. Door de Noord-Koreanen zelf wordt de hulp gezien als ‘geschonken door de Grote Leider’. De indoctrinatie zit er volgens hem zo diep in en er is zo’n wijdverspreid web van leugens, dat onder het huidige regime geen verbetering van de situatie voor de Noord-Koreaan zal plaatsvinden.

Jang Jin-sung

Professor Jang is aan de Universiteit Leiden verbonden als gasthoogleraar op het gebied van speaking truth to power. Hij geeft onder meer een masterclass waarin hij het Noord-Koreaanse regime van binnenuit belicht. Door zijn ervaring met dit regime is hij in staat tot dusverre nauwelijks bekende kennis over ‘hoe Noord-Korea werkt’ te verspreiden.

De avond werd georganiseerd door het LeidenAsiaCentre in samenwerking met academich centrum Spui 25 van de Universiteit van Amsterdam.

Zie ook

Over de Grens
Arbeiderspers
Vertaler: Remco Breuker
ISBN: 9789029589635
Prijs: €22,50

Dit artikel s een bewerking van het artikel dat op 1 december 2015 verscheen in de Universitaire Nieuwsbrief van de Universiteit Leiden.[:]

Want to share? Choose Your Platform!

Published On: November, 2015