RESEARCH FELLOW

Bettine Vriesekoop speelde meer dan dertig jaar tafeltennis op wereldniveau. Vriesekoop nam deel aan drie Olympische Spelen. Ze won elf open toernooien en behaalde in totaal vijf Europese enkelspeltitels. Door de vele trainingsstages die Vriesekoop vanaf 1980 in China volgde, raakte zij geïnteresseerd in de cultuur van het Land van het Midden. In 1996 debuteerde Vriesekoop als schrijfster met ‘Heimwee naar Peking’. In 2006 verhuisde Vriesekoop naar China waar ze tot 2010 werkte als correspondent voor het NRC Handelsblad. Vriesekoop geeft nu lezingen over China en presenteert wekelijks het radioprogramma Obalive voor de Boeddhistische Omroep op NPO radio 5. Haar nieuwe boek Dochters van Mulan, hoe vrouwen China veranderen, verscheen op 14 februari 2015.

Wetenschappelijke discipline

Sinologie

Huidige positie

Schrijver

Focus

Voor het LeidenAsiaCentre is Bettine Vriesekoop een boek aan het schrijven over het leven en de tijd van Pearl S Buck. Pearl Buck was de dochter van Absalom Sydenstricker, een dominee van de Presbyteriaanse kerk in Amerika. Tegen het einde van de 19de eeuw voeren Sydenstricker en zijn familie naar China om het heilige woord aan de primitieve bewoners van het platteland van China te verkondigen. Pearl Buck groeide op tijdens zijn missie en begon met schrijven over het leven op het platteland in China rond de jaren ’20. In 1938 won ze de Nobelprijs voor de literatuur met haar boek ‘De Goede Aarde’. Na de Tweede Wereldoorlog bereikten haar boeken de Nederlandse lezers, die nieuwsgierig waren over de mysterieuze, exotische oosterse wereld. Door Pearl Buck’s boeken hebben de ouders van de Babyboom generatie het pre-communistische China ontdekt.

De sporen van Pearl Buck’s leven in China ontdekkend, Bettine focust zich op de rol van christelijke missionarissen tijdens de burgeroorlog tegen het einde van de eeuw. Het leven van boeren en hun vrouwen op het Chinese platteland en de wijsheden die Pearl Buck leerde van hen.

Methode

Vriesekoop zal onderzoek doen door de literatuur over Pearl Buck te bestuderen en door interviews af te nemen met Pearl Buck experts in China. Ze zal afreizen naar de plekken waar Pearl Buck geleefd en gewerkt heeft.