In het nieuws

Onderzoeksrapport LeidenAsiaCentre in Nieuwsuur

Ingrid d’Hooghe werd voor het programma Nieuwsuur gevraagd om, op basis van het onderzoeksrapport van het LeidenAsiaCentre naar samenwerking tussen Europa en China op het gebied van hoger onderwijs en onderzoek, toe te lichten in hoeverre er risico’s zijn verbonden aan het binnenhalen van Chinese promovendi door Nederlandse universiteiten. Zie de uitzending hier (vanaf 34:15).


‘China is onderdeel van ons leven’

“Waarom kiezen Chinese studenten voor Nederland? Wat hopen ze te bereiken, hoe bevalt het hier?” Dit jaar verscheen het eerste onderzoek dat daar inzicht in geeft, onder leiding van Frank Pieke, hoogleraar van het LeidenAsiaCentre. Lees het volledige interview in Transfer hier.


‘Wat gaat er om in de hoofden van Chinezen?’

Na aanleiding van de publicatie van het boek: “Nederland door Chinese Ogen” door Frank Pieke en Garrie van Pinxteren, is er een interview met Garrie van Pinxteren verschenen in Trouw. Lees het volledige interview hier.


‘LeidenAsiaCentre zoekt naar maatschappelijke relevantie’

De drie academische directeuren van het LeidenAsiaCentre: Frank Pieke, Kasia Cwiertka en Remco Breuker, zijn geinterviewd door het Alumnimagazine van de Universiteit Leiden, Leidraad. In het januarinummer van het magazine bespreken de academische directeuren de projecten die het LeidenAsiaCentre uitvoert op het gebied van hun eigen academische expertise.

Lees het volledige artikel hier.


Tentoonstelling “Te mooi om weg te gooien” in de Mare

In de Mare, het Leids universitaire weekblad, van 2 juni 2016 is te lezen hoe Katarzyna Cwiertka, hoogleraar moderne Japanstudies en directeur bij het LeidenAsiaCentre samen met Ewa Machotka, universitair docent bij Japanstudies, de tentoonstelling “Te mooi om weg te gooien, Verpakkingsdesign uit Japan” samenstelde. De tentoonstelling zal vanaf eind november te zien zijn in het Manggha Museum of Japanese Art and Technology in Polen gaan, waar de twee onderzoekers zelf oorspronkelijk vandaan komen.

Lees het volledige artikel hier.


LeidenAsiaCentre onderzoekers in KIJK

Kijk Magazine

Een aantal onderzoekers van het LeidenAsiaCentre zijn recentelijk met een stuk in KIJK-magazine verschenen. Zo sprak onderzoekster Tianmu Hong over “Waarom Chinezen Nederland interessant vinden” en “Wat moeten we doen als we Nederland nog aantrekkelijker willen maken voor Chinezen”. Lees het volledige artikel hier. (PDF)

Daarnaast verscheen ook directeur en onderzoeker Remco Beuker in KIJK-magazine. Hij sprak over Noord-Koreaanse dwangarbeid in de EU. ”Het gaat om ongeveer een paar duizend arbeiders. 80 tot 100 procent van de lonen van de arbeiders gaat direct naar de Noord-Koreaanse staat.” Lees het volledige artikel hier. (PDF)


 “Slaven van het systeem” in de media

De uitkomsten van het rapport “Slaven van het systeem; Noord-Koreaanse dwangarbeid in de EU”, geleid door LeidenAsiaCentre directeur Remco Beuker, zijn wederom in de media verschenen. In het Parool van 13 september 2016 is te lezen hoe honderden Noord-Koreaanse arbeidskrachten verborgen voor de buitenwereld werken in Poolse bedrijven.
Lees het hele artikel hier. (PDF)

Of lees het volledige rapport ” Slaven van het systeem” hier. (PDF) (Engels).


“China, een gids voor de 21ste eeuw” in de media

Frank Pieke, China-deskundige en directeur bij het LeidenAsiaCentre, sprak over zijn net  verschenen boek “China, een gids voor de 21e eeuw”, in een radio-uitzending van BNR op 8 september 2016. Luister hier naar het hele fragment.

Tevens is er een interview verschenen in de Letter & Geest van de ‘Trouw’ op 10 september 2016. Hierin praat Frank Pieke over zijn nieuwe boek waarin hij laat zien “hoe de Chinese Communistische Partij (CCP) zich keer op keer opnieuw uitvond bij het leiden van een maatschappij die werkt voor de overgrote meerderheid van de mensen die erin leven”. Het volledige artikel vindt u hier. (PDF)

Daarnaast zijn er recentelijk een aantal recensies van het boek verschenen:

  • In de Volkskrant van 15 oktober 2016. Lees de volledige recensie hier.
  • In de Internationale Spectator, het Clingendael magazine voor Internationale Betrekkingen. Lees de volledige recensie hier.
  • Op de website van Chinasquare.be. Lees de volledige recensie hier.
  • Op de website van China2025.nl. Lees de volledige recensie hier.

‘Xi’s China koerst af op nationaal-socialisme’

Credit: AP

Een interview met Frank Pieke in de Volkskrant (2 juli 2016).


 Poolse bedrijven met Noord-Koreaanse dwangarbeiders in dienst profiteren van EU-steun

A file image of a North Korean welder at work in Poland’s Gdansk shipyard CREDIT: AFP

Een artikel in The Telegraph over het Slaven van het Systeem project van 31 mei 2016 (engels).


Interview met Remco Breuker

Still from the VICE documentary ‘Cash for Kim’‍

Op 23 mei sprak VICE Germany met Dr. Remco Breuker over het Slaven van het Systeem project. Lees het artikel, getiteld North Korea Makes Billions from Forced Laborers Working in the EU, hier (engels).


Interviews van de “Tourism from China” conferentie

Dr. Robert Li

Tijdens de “Tourisme from China” conferentie van 9 junie, 2016, zijn twee sprekers, Robert Li en Eddie Yang, geïnterviewd door de CRTV (engels).


“Slaven van het Systeem” te zien in documentaire

Het project Slaven van het Systeem is te zien in de documentaire Cash for Kim, dat Noord-Koreaanse dwangarbeid in Polen blootlegt (23 mei 2016).

Noord-Koreaanse dwangarbeid in de Europese Unie

‍Photo © Reuters/Kim Hong-Ji

Remco Breuker bespreekt zijn project over de dwangarbeid van Noord-Koreaanse werknemers in een artikel in Reuters op 26 april 2016 (Engels).


“The Road from Hainan” radio interview

Drs. Anne Sytske Keijser is geïnterviewd door radioprogramma Science071 op 16 maart. In het interview praat ze over de opkomende vertoning van “The Road from Hainan” op 22 maart 2016 in Leiden.


China Café in Scheltema met nieuw onderzoeksinstituut Leiden Asia Centre

‍Photo © Rolf Eijgenraam‍‍

In het Scheltema Café vond op 3 maart het eerste China Café van Leiden plaats.

“Leiden is de uitgelezen plaats voor dit centrum”, aldus manager Lily Sprangers in een interview met Sleutelstad FM, “er bestaat hier al een groot netwerk, met bijvoorbeeld het Sieboldhuis, Museum Volkenkunde en de Universiteit Leiden.”


‘Leiden heeft Chinezen veel te bieden’

Ondernemers uit de Leidse regio kwamen op 3 maart in het China Café bij elkaar om te kijken hoe zij meer Chinese toeristen naar de stad kunnen trekken. Lees het artikel, met onder andere een interview met Lily Sprangers, in het Leidsch Dagblad (3 maart 2016).


China’s relevantie voor Nederland onderschat

Frank Pieke

China’s veelzijdige en gevarieerde relevantie voor de Nederlandse samenleving wordt, ondanks de toenemende spreiding in een groot aantal gebieden, nog steeds onderschat, zei Frank Pieke in een interview met Xinhua op 29 september 2015 (Engels).


Asia Centre gelanceerd aan de Universiteit Leiden

Frank Pieke (foto (c)Xinhua/Liu Fang)

“Het werk dat we doen moet zowel academisch interessant als relevant voor organisaties en personen in Nederland zijn”, aldus Prof. Dr. Frank Pieke, in een interview met Xinhua op 25 februari 2016 (Engels).


Drijf wig tussen systeem en volk Noord-Korea

De enige manier om het Pyongyang echt lastig te maken, is te pogen het systeem en het volk in Noord-Korea uit elkaar te trekken, stelt prof. dr. Remco Breuker.
Lees het artikel van Remco Breuker in het Reformatorisch Dagblad van 13 februari 2016.

‘Noord-Korea is geen staat, maar een bedrijf’

Hoe om te gaan met Pyongyang
Noord-Korea irrationeel? Nee. Pak het aan als een neoliberaal conglomeraat dat erin slaagde de staat te privatiseren, betoogt Remco Breuker.
Lees het volledige artikel in de NRC van 11 februari 2016.


Pyongyang zal blij met je zijn, Guus Hiddink

FOTO © KOEN VAN WEEL / ANP

Al die goedbedoelde projecten voor mensen in Noord-Korea legitimeren onbedoeld het foute regime. Guus Hiddink trapt er nu ook in, menen Remco Breuker en Imke van Gardingen. Lees het volledige artikel in de NRC van 12 november 2015.