Loading Events

Het is twee jaar sinds het baanbrekende rapport “Slaves to the System” gepresenteerd werd aan Jang Jin-sung, de voormalig hofdichter en elite bureaucraat van de Noord Koreaanse Kim-dynastie. Het rapport detailleerde voor het eerst empirisch de aanwezigheid van Noord-Koreaanse dwangarbeid binnen de Europese Unie, en verklaarde in duidelijke termen de gevolgen hiervan. Inmiddels is het rapport een keurmerk geworden van onderzoek naar dwangarbeid van overzeese Noord-Koreanen. Het is gebruikt in de vervolging van onderzoek bij de [ILO], is als vraagstuk behandeld in de Tweede Kamer, het Europese Parlement en is verworpen door het Noord Koreaanse regime. Op 6 februari wordt een nieuw rapport gepresenteerd.

De Noord-Koreaanse dwangarbeid is echter niet afgenomen, laat staan gestopt. In de EU gaat het verder is dezelfde mate als eerst. Bovendien blijkt nu Noord-Koreaanse dwangarbeid een groot aantal productieketens gepenetreerd te hebben, zowel binnen als buiten de EU.

Tijdens de conferentie op 6 februari presenteert het onderzoeksteam van het Slaves to the System project nieuwe casussen en breidt het uit op oude. Het rapport laat zien dat deze vorm van dwangarbeid aantrekkelijk is voor een veelvoud producenten en dat het Noord-Koreaanse regime een wereldwijd netwerk bezit waarmee het geld binnenhaalt ten koste van haar eigen burgers. Deze arbeiders bouwen in slechte omstandigheden standbeelden en musea in Afrika en Azië, boten voor Europese klanten, en leveren hun salaris bijna volledig in aan het regime die een financieel systeem heeft uitgewerkt waarmee moeiteloos VN sancties worden vermeden.

Direct na de conferentie vindt de wereldwijde première van de documentaire “Dollar Heroes”. Op viscerale wijze maakt deze documentaire duidelijk wat de omstandigheden van deze Noord-Koreaanse arbeiders zijn, en de mate waarin deze dwangarbeid over de wereld verspreid is. Deze documentaire is deel van een 6-delige documentaireserie dat aadacht besteedt aan moderne slavernij.

Reserveer een plaats voor de conferentie en de screening door je in te schrijven via het formulier onder aan de pagina.

Programma:

14:00 – 14:10 Introductie door Catelene Passchier, President Internationale Arbeids Organisatie Werknemers Groep

14:10 – 14:40 Rapport presentatie door Prof. Dr. Remco Breuker

14:40 – 14:55 Presentatie door Prof. Dr.  Cedric Ryngaert

14:55 – 15:10 Presentatie door Prof. Dr. Larissa van den Herik

15:10 – 15:30 Moderated Q&A

15:30 – 15:40 Introductie van de documentaire “Dollar Heroes” door Sebastian Weis

15:40 – 16:40 Privé pre-screening documentaire “Dollar Heroes”

16:40 – 16:50 Slotwoord

16:50 – 18:00 Borrel

Catelene Passchier, President Internationale Arbeids Organisatie Werknemers Groep
Ms. Passchier is sinds 2014 lid van het bestuursorgaan van de IAO en was de woordvoerder van de werknemers van de Commissie arbeidsmigratie tijdens de 106e Internationale Arbeidsconferentie.

Prof. Dr. Ryngaert is Professor of Public International Law at Utrecht University. He heads a research project on how states can unilaterally protect and further global values such as human rights. He is the author of, among other publications, ‘Jurisdiction in International Law’ (OUP 2015, 2nd ed.). He recently published a piece on Criminal Accountability for Corporate Human Rights Abuses, in Criminal Law Forum.

Prof. Dr. Van den Herik is Vice Dean of Leiden Law School and professor of public international law at the Grotius Centre for International Legal Studies at Leiden University. She is General Editor of the Cambridge Studies in International and Comparative Law. She also serves as general editor of the Leiden Journal of International Law (former Editor-in-Chief 2005-2013). Professor Van den Herik is chair of the ILA Study Group on UN Sanctions and International Law. She also holds the position of vice-chair of the Advisory Committee on Public International Law Issues to the Netherlands Government and has advised the government in that capacity, inter alia, on dronescyber warfarehumanitarian assistanceand autonomous weapons systems.

 

Ga naar de bovenkant