Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Publiekspresentatie: Arbeidsuitbuiting in het buitenland – en de link met Nederland

2 april 2019 |  13:30 - 14:30

In hoeverre profiteren bedrijven en financiële instellingen van arbeidsuitbuiting in het buitenland? En zijn hier ook Nederlandse bedrijven bij betrokken? Het LeidenAsiaCentre presenteert op 2 april haar onderzoek hiernaar.

Het onderzoek toont aan dat bedrijven zelf opgelegde normen rond Corporate Social Responsibility schenden. De onderzoekers selecteerden twee concrete case studies met Nederlandse banden. In beide gevallen is er sprake van arbeidsuitbuiting.

In Pakistan worden arbeiders uitgebuit bij de aanleg van snelwegen die onderdeel zijn van het Chinese Belt and Road Initiative. Deze snelwegen worden mede gefinancierd met geld uit Nederland. Ook is er sprake van Nederlandse betrokkenheid bij Noord-Koreaanse dwangarbeid. Nederlandse bedrijven verkopen kleding die deels is vervaardigd door Noord-Koreaanse dwangarbeiders.

In Nieuwspoort worden beide case studies toegelicht en vindt er een panelgesprek met verschillende betrokkenen. Eerder toonde dit onderzoeksteam aan dat Nederlandse schepen zijn vervaardigd met Noord Koreaanse dwangarbeid, op grond waarvan nu een strafrechtelijk vooronderzoek in Nederland loopt.

Inloop met koffie en thee: 13:00 uur
Programma: 13:30 – 14:30 uur
Toegang: gratis na aanmelding
Voertaal: Nederlands

De aanmeldingen van deze presentatie gaan via de website van nieuwspoort.

Locatie

Nieuwspoort
Lange Poten 10
Den Haag, 2511CL Netherlands

Organisatoren

LeidenAsiaCentre
Nieuwspoort