Loading Events

Het LeidenAsiaCentre en het Clingendael China Centre organiseren een publieksdebat in de Balie in Amsterdam waar politici, Chinadeskundigen en het publiek in discussie zullen gaan over het Nederlandse Chinabeleid. Ga voor kaartjes naar de website van De Balie.

De opkomst van China

China ligt op koers om de grootste economie ter wereld te worden. Chinese investeringen in wetenschappelijk onderzoek, kunstmatige intelligentie en andere innovatieve industrieën zijn explosief gestegen. Voor de financiering van het infrastructurele megaproject de Belt & Road Initiative, ook wel bekend als de Nieuwe Zijderoute, werd al ruim 700 miljard dollar uitgetrokken. President Xi Jinping wil China aan de economische en technologische wereldtop brengen.

In Nederland wordt de Chinese aanwezigheid ook steeds duidelijker gevoeld, onder andere aan universiteiten, in de Rotterdamse haven en in telecomnetwerken. Dit terwijl het Chinese politiek-economische systeem sterk afwijkt van het Westerse model. Wat betekent de opkomst van China voor Nederland en voor de balans tussen dominee en koopman in zijn Chinabeleid? 

Eerder op de dag: Tweede Kamer Hoorzitting over China-notitie

In mei publiceerde de Nederlandse regering de notitie Nederland-China: een nieuwe balans. Minister Blok benadrukte hierbij: “Open waar het kan, beschermen waar het moet”. Tijdens de middag in aanloop naar het Grote Chinadebat houdt de Tweede Kamer Commissie Buitenlandse Zaken een hoorzitting over deze China-notitie. Het debat in De Balie is dus een uitgelezen mogelijkheid om in discussie te gaan over hetgeen besproken is tijdens de hoorzitting. Later in september wordt bovendien de China-notitie in de Tweede Kamer behandeld.

De experts

  • Frans-Paul van der Putten (Senior Research Fellow, Clingendael China Centre)
  • Arjen van Dijkhuizen (Senior Economist bij ABN AMRO)
  • Ardi Bouwers (Directeur China Circle)
  • En buitenlandwoordvoerders van politieke partijen in de Tweede Kamer.

De avond wordt gemodereerd door Lily Sprangers (manager LeidenAsiaCentre) en Monika Sie Dhian Ho (directeur Instituut Clingendael).

Tickets

Je bent van harte welkom op maandag 9 september, de bijeenkomst begint om 20.00 uur. Toegangskaartjes kosten 12,50 euro voor reguliere entree en 7,50 euro voor studenten.

Koop hier je tickets.

Evenement 3 juni Talking China Strategy

Dit debat bouwt voort op een eerder (3 juni jl.) publieksdebat dat plaatsvond in Perscentrum Nieuwspoort, eveneens georganiseerd door het Clingendael China Centre (verslag en video’s) en het LeidenAsiaCentre (verslag).

Ga naar de bovenkant