Laden Evenementen


Tijdens het World Economic Forum in Davos hield de Chinese president Xi Jinping dit jaar een krachtige toespraak ter verdediging van de vrije handel. Door sommigen werd deze toespraak gezien als een teken van Beijing’s wens om een grotere rol op het wereldtoneel te spelen. Maar ambieert China werkelijk internationaal leiderschap? Wat voor rol wil China spelen in de internationale arena en wat zullen de implicaties daarvan zijn voor andere landen?

Er zijn veel vragen en ongerijmdheden in de discussie over China’s veranderende rol in global governance, dat een wijd spectrum van financiële integratie tot wereldwijde klimaatverandering beslaat. De recente politieke machtsverschuivingen in de wereld, waaronder de verkiezingsuitslag in de VS vorig jaar, Brexit, de Europese migrantencrisis en het terugtrekken van de VS uit het Parijsakkoord, hebben gezorgd voor verhitte debatten over de veranderende structuur van internationaal leiderschap.

Wat voor kansen en uitdagingen brengen deze veranderingen voor China, dat zijn positie als leider op het wereldtoneel probeert te verstevigen? Hoe zien China’s interne belangengroeperingen dit? Hoe zijn China’s eigen politieke voorkeuren en economische belangen te verenigen met de actieve expansie van het land, ten tijde van de genoemde verschuivingen in internationale politiek? Wat voor implicaties heeft de veranderende internationale leiderschapsrol van China voor Europa?

Deze rondetafeldiscussie, georganiseerd door het LeidenAsiaCentre op de Campus Den Haag, tracht licht te werpen op deze vragen en een inschatting te maken van China’s internationale ambities.

De sprekers zijn:

  • Shaun Breslin, Professor in Politics and International Studies aan de Universiteit van Warwick.
  • Frans-Paul van der Putten, Senior Research Fellow bij Clingendael (Netherlands Instituut of International Relations).
  • Sandra Heep, onafhankelijk onderzoeker.
U bent welkom om deel te nemen aan de discussie met onze sprekers. Als u wilt deelnemen kunt u zich registreren door een e-mail te sturen naar events@leidenasiacentre.nl.
Ga naar de bovenkant