Loading Events

UITVERKOCHT – Het volgende Asia Current Affairs Forum (ACAF) heeft als thema China’s ‘Belt and Road Initiative’. China’s Belt and Road Initiative (BRI) heeft veel aandacht gekregen sinds het voor het eerst werd genoemd door President Xi in een van zijn speeches in 2013. Het initiatief, met projecten van in totaal meer dan $900 miljard (60 landen, 4 miljard mensen en ongeveer eenderde van het wereldwijde BBP), heeft het potentieel om de Oost-Aziatische regio radicaal te veranderen.

UITVERKOCHT – De discussies over de BRI hebben zich voor het grootste deel geconcentreerd op de intenties, en het vermogen van China om zich aan haar retoriek te houden. Een bredere discussie over wat de BRI betekent voor de Oost-Aziatische regio en daarbuiten moet plaatsvinden. Dit forum onderzoekt wat de verschillende reacties op de BRI zijn geweest, en wat de implicaties van BRI zijn voor de Aziatische regio en daarbuiten.

In Zuidoost-Azië is BRI door veel landen verwelkomd; enthousiast om te profiteren van de vrijgevigheid van China. Talloze beleidsmakers en media hebben kritiek geleverd op de manier waarop China deze staten heeft afgekocht met ontwikkelingsfinanciering om de Chinese nationale belangen veilig te stellen, vooral in de Zuid-Chinese Zee. Tegelijkertijd kan het toevoegen van de BRI aan de reeds bestaande ontwikkelingsinspanningen van o.a. de Wereldbank en de Aziatische Ontwikkelingsbank landen nog meer keuzemogelijkheden geven. Zijn kleinere staten in staat om één bron van ontwikkelingsfinanciering tegen een andere te onderhandelen om de beste deal te verkrijgen, of beperkt de BRI hun buitenlandse beleidsopties?

Niet alle staten hebben BRI verwelkomd. India heeft de BRI-top in mei 2017 geboycot, met het argument dat een Chinees gesponsord project soevereiniteit zou ondermijnen. Tot voor kort aarzelde Japan ook om zich aan te sluiten bij de BRI, vanwege zorgen over de opkomst van China die leidde tot een daling van de regionale invloed van Japan. De Europese Unie (EU) lijkt niet zeker te zijn hoe ze op de BRI moet reageren; schijnbaar gevangen tussen de kansen die zouden kunnen voortvloeien uit de BRI en een aarzeling om betrokken te raken bij een alternatieve benadering van ontwikkeling. Welke rol kunnen staten, zoals India en Japan, of de EU spelen bij de ontwikkeling van de BRI en is het in hun belang om toe te treden?

Het LeidenAsiaCentre heeft een panel van drie experts verzameld om deze onderwerpen te bediscussiëren:

  • Maaike Okano-Heijmans (EU and Japanse reactie op BRI) (Clingendael)
  • David Henley (Indonesiës reactie op BRI) (Leiden University)
  • Pralay Kanungo (Indias reactie op BRI) (Leiden University)

The panel zal worden geleid en worden modereerd door NRC diplomatiek correspondent Michel Kerres.

PROGRAMMA

16:00 – 16:05 Introductie ACAF en BRI door Michel Kerres
16:05 – 16:25 5 minuten per expert om het standpunt duidelijk te maken
16:25 – 16:55 Discussie tussen de experts en de moderator
16:55 – 17:25  Q&A het publiek
17:25 – 17:30 Slotwoord
17:30 Borrel

Als u zich wil aanmelden voor dit evenement, vult u dan het formulier onderaan de pagina in.

Dit wordt het vierde Asia Current Affairs Forum (ACAF). Voor rapportages van de vorige ACAF, zie: https://leidenasiacentre.nl/event/asia-current-affairs-forum-acaf-project-south-china-sea-disputes-workshop/; https://leidenasiacentre.nl/report-workshop-chinas-19th-party-congress/.

 

Ga naar de bovenkant