[:nl]Boekpresentatie Oscar Garschagen: De Chinese Droom

Op 2 april presenteerde Oscar Garschagen zijn boek De Chinese Droom bij Singel Uitgeverijen.

Na het welkomstwoord namens uitgever De Geus vertelde Garschagen hoe hij er toe was gekomen om dit boek te schrijven. Terwijl hij in andere landen verbleef was hij al eens gevraagd om een boek te schrijven, maar pas toen hij in China begon te werken wilde hij hier aan beginnen: hij had dit keer echt het gevoel dat hij iets toe kon voegen aan ons begrip van het land. Tijdens zijn introductie vertelde hij dan ook vooral veel uit zijn persoonlijke ervaringen. Zo had hij bij zijn eerste toevallige ontmoeting met Xi Jinping in een draaideur van een hotel (toen Xi nog partijsecretaris was in Shanghai) nog geen idee wie hij voor zich had, laat staan dat hij wist dat Xi zich later tot een van meest invloedrijke personen ter wereld zou ontwikkelen.

Een van Garschagens belangrijkste oogmerken bij het schrijven van dit boek was het nuanceren van het beeld dat volgens hem over China in Nederland bestaat. Zo stelde hij dat tegenwoordig het beeld heerst dat China “Europa op zal eten”, maar dat dit misplaatst is. In een aantal opzichten ligt China op ons voor, maar op cruciale fronten duurt het nog decennia totdat China Europa kan evenaren.

Twee referenten, Ardi Bouwers, universitair docent in Guangzhou en in Xiamen, en Han ten Broeke, van The Hague Centre for Strategic Studies en VVD-prominent, gingen de discussie aan met de auteur. Bouwers schetste een beeld van de uitdagingen waar de journalistiek in China momenteel voor staat en Ten Broeke benadrukte dat hoe moeizaam soms ook, Europa moet voorkomen dat het een zelfde opstelling als de VS kiest.

De discussie spitste zich toe op de vraag of de Chinese bedreiging daadwerkelijk overschat wordt, zoals Garschagen suggereert. Ten Broeke stelde dat de Nederlandse China-strategie volgens hem de Chinese dreiging niet overschat, maar dat Nederland ook niet naïef moet zijn voor de gevaren. Dit blijkt volgens hem vooral uit de huidige discussie rondom Huawei en 5G.

Daarna bracht Ingrid d’Hooghe, Universitair Docent aan de Universiteit Leiden, naar voren dat China een inhaalslag heeft gemaakt in wetenschappelijke publicaties en dat China dus niet bepaald op ons achter loopt. In zijn reactie daarop stelde Garschagen dat dit nog niet betekent dat China dit kan vertalen naar een concrete voorsprong op het gebied van innovatie.

Want to share? Choose Your Platform!

Published On: April, 2019